How I got into the adventure of open water swimming

Updated: Mar 6, 2020


**English version below**

Open water swimming in winter, Rotterdam. Workshops in Rotterdam. Holidays in Cape Town.
Swimming in the Dutch winter - Rotterdam

In deze blog vertel ik jullie iets over mijn achtergrond en de ontdekking van het open water zwemmen, wat uiteindelijk heeft geleid tot het opzetten van

Fox- openwaterswimming.

Lees je mee?


Ik ben opgegroeid in een gezin van 4 met mijn ouders en oudere broer Thomas. Onze ouders moedigden ons altijd aan om verschillende dingen uit te proberen en daar luisterden we braaf naar. We deden aan tennis, hockey, paardrijden, vissen, atletiek, dansen, kitesurfen en… zwemmen. Maar wel altijd in een zwembad. We zijn opgegroeid op het platteland, met prachtige natuur, meren en de Noordzee in de buurt. Maar helaas hield ik niet van zwemmen in open water. Misschien wel omdat Thomas en ik bijna verdronken op een vakantie in Frankrijk, of omdat ik gewoon nog niet klaar was voor de onzekerheid die open water met zich mee brengt. In mijn kinderbrein was die grote zwarte plas het huis van het monster van Lochness!

Toen ik wat ouder werd kwam er geleidelijk een verandering in mijn interesse voor het open water. Thomas vond het geweldig om mij ervan te overtuigen dat het heel leuk was om in November in een meer te springen. Stiekem vond ik dat ook echt heerlijk. De kou, de duisternis van het water, de onderwaterwereld en de vogels om je heen.. kortom: avontuur!

In 2019 bracht ik 7 maanden in Kaapstad door voor het afronden van mijn scriptie waarna ik afstudeerde als dokter. Tijdens deze periode in Kaapstad ben ik het open water zwemmen meer en meer gaan ontdekken. Ik kwam tot de conclusie dat het open water zwemmen mij meer bood dan de baantjes en keerpunten in het zwembad. Ook was ik op zoek naar een wekelijks avontuur. Toen ik terugkwam in Nederland ben ik dan ook snel op zoek gegaan naar een groep open water zwemmers en deze vond ik in Rotterdam. Ook toen de winter klaar stond om de plassen te bevriezen, zwommen we door met een watertemperatuur van ongeveer 5 graden. Ijszwemmen (officieel in een watertemperatuur beneden 5 graden) is een onderdeel van het open water zwemmen wat ik in de toekomst heel graag verder wil ontdekken!


Terwijl ik dit schrijf, verblijf ik in Kaapstad. Hier is de watertemperatuur van de oceaan altijd tussen 12-14 graden. Deze temperatuur vind ik perfect om het lichaam te laten wennen aan het zwemmen in koud water in combinatie met het zwemmen van langere afstanden. De buitentemperatuur van ongeveer 25 graden maakt het zwemmen en opwarmen dan ook een heerlijke ervaring. De combinatie van de buiten- en watertemperatuur, de natuur en alle mogelijkheden van Zuid- Afrika, maakt Kaapstad de ideale omgeving voor open water zwemvakanties. 😉

Ook al is het Monster van Lochness op vakantie gegaan naar een onbekende bestemming, wil het niet zeggen dat ik me altijd comfortabel voel tijdens het zwemmen.


Hoe ik toch kalm probeer te blijven in het water? Je leest het in de volgende! Of klik hier.


Keep on going!


Simone

 

** English version **


To know why I started Fox- openwaterswimming, you have to know a little bit about how I grew up! So here goes..


I was born and raised in a family of four, my parents and my big brother Thomas. Our parents were always supporting to try different things, so we ended up playing tennis, fieldhockey, horse riding, running, dancing, kitesurfing and… swimming. Well, always in an indoor pool. We grew up at the country side of Holland with beautiful lakes, the North Sea and nature around us. But unfortunately, I didn’t like swimming in open water. Maybe because Thom and I almost drowned during a holiday in France, maybe I wasn’t just ready to embrace the insecurity of open water. To my child’s brain, the Loch Ness Monster was living in these dark open waters.

When I got older, Thomas convinced me jumping in a lake in November was really fun. And actually, I started to enjoy it and became less nervous. The cold, the darkness, the mystery of the water, the sealife and the birds around. In short: adventure!

In 2019, I stayed for 7 months in Cape Town to finish my master’s thesis to become a doctor. During this period, I discovered open water swimming more and more. I came tot the conclusion that open water swimming was bringing me so much more than swimming lanes in a pool. I wanted to have a weekly adventure. When I came back in Holland, I searched for a group of open water swimmers and found them in Rotterdam. And even when the winter kicked in, we continued swimming and I ended up swimming in 5 degrees. Ice swimming (officially below 5 degrees watertemp) is a part of open water swimming which I really would like to discover more in the future.

As I’m writing this, I’m in Cape Town and luckily the watertemperature is always around 12-14 degrees. This temperature is perfect to learn how to cope with cold water in combination with swimming longer distances. With an outside temperature of around 25 degrees, it makes swimming (and warming up) such a comfortable experience. A perfect vibe to arrange open water swimming holidays. 😉


Even though The Lochness Monster is on permanent holiday to a unknown destination, it doesn’t always mean I’m comfortable in the water.


How I still try to stay calm in the water? You’ll read it in the next one! Or click here!


Keep on going!


Simone

67 views0 comments